над 6000 успешно създадени онлайн магазина, последно обновяване 17 Октомври 2021
bg en
Помощ

Добре дошли в секция "Помощ"!
Тук ще намерите подробна информация за това как да използвате различните функции предлагани от SAAS платформата за електронна търговия - GombaShop™.

Помощ

Продукт - въвеждане и редакция

Добавяне на продукт

За да добавите нов продукт, изберете категория, към която той ще принадлежи от лявото меню и натиснете бутона „
Добави продукт“.

Това ще отвори прозореца за въвеждане на информация за нов продукт:

1.Въвеждане на информация за продукт

Име - Въведете име на продукта. Избягвайте повтарящи се имена.

Статус – в случай че поради изчерпване на количествата или друга причина даден продукт вече не се продава, от това падащо меню може да изберете „Спряна продажба“ и опция да скриете или не цената на този продукт в каталога ви. Това няма да скрие продукта от клиентите ви, а само ще премахне опцията за купуване.Скрит / Видим продукт - Бихте могли да спрете показването на определени продукти във вашия магазин. Това става много лесно, натискайки на иконката око 
, в горния десен ъгъл на продуктовата страница. Повторно натискане на вече променената икона , ще направи продукта отново видим във вашия каталог.

Цена – номиналната стойност. Валутата е тази, която сте въвели в меню Настройки – Основни.Стара цена - в случай, че продукта ще бъде в промоция, освен текущата цена бихте могли да посочите и стара цена, която ще се визуализира като задраскана в публичния изглед на вашия онлайн магазин.


Описание на продукта
 – тук въведете маркетинговото описание на вашия продукт/услуга. Преценете дали то съдържа цялата необходима за клиента информация, за да може той да прецени дали дадения продукт отговаря на нуждите и изискванията му. Възползвайте се от опциите за форматиране на текст, за да отличите ключовите думи и структурирате описанието в подредени параграфи.


Продуктът е в промоция“ – слагането на тази отметка добавя лентичка „ПРОМО“ върху изображението на вашия продукт. Така може да сигнализирате на клиентите си кои продукти имат намалена цена или участват в промоция.

Нов продукт“ - слагането на тази отметка добавя лентичка „НОВО“ върху изображението на вашия продукт. Така може да сигнализирате на клиентите си кои продукти са най-актуални. 


Мултимедия/ снимки
 - Към всеки продукт можете да качите неограничен брой снимки в така наречената галерия. За да прикачите изображения, "провлачете и пуснете"  желаните от тях в обозначеното поле или натиснете бутона 

Важно! Първата снимка (тази, която се намира в най-лявата част, е тази, която ще бъде водеща за продукта. По-късно, в случай, че продукта ви разполага с варианти, бихте могли да зададете различно изображение за всеки един от тях.

Ако желаете да прегледате някое от вече качените изображения в голям размер, може да го направите, като застанете с мишката върху него и натиснете върху иконката "лупа". 

Ако желаете да промените дадено изображение, просто кликнете върху него и прикачете новото в появилия се диалогов прозорец.

В случай, че желаете да изтриете изображението, застанете с мишката върху него и натиснете върху иконката "кошче".

Мултимедия/ видео - Системата на GombaShop™ позволява прикачване на видео към всеки продукт. Може да добавите видео от YouTube. За целта, поставете адреса на видеото в оказаното поле.

Може да вземете адреса на видеото  директно от URL полето на Вашия браузър

След като откопирате адреса, системата автоматично ще прихване видео клипа и ще попълни заглавието, описанието и картинката му в съответните полета.

Ако желаете може да промените текстовете, така че да отговарят максимално на вашите нужди.


Мултимедия/ прикачане на файл
 - GombaShop™ позволява прикачване на файлове към всеки от продуктите. Използвайте тази опция ако искате да прикачите файл с допълнителна информация към продукта. Например технически характеристики, упътване, каталог, сертификати и т.н.


Допълнителна информация

Категория – Категорията по подразбиране е тази, в която сте избрали да добавите продукта първоначално. Тази опция ви дава възможност да промените категорията в която да присъства продукта. Изберете в коя от съществуващите категории да бъде записан новия продукт или създайте нова директно през бутона „+ добави категория

categnew.pngНОВО! Допълнителни категории - Тези категории са допълнителни и указват къде още да се визуализира продукта.

Важно! Без значение колко допълнителни категории зададете, продукта остава само един - той не се дублира. Управлението му се случва от една единствена продуктова страница.

В административен панел, във второстепенни за продукта категории, той ще се визуализира ограден с пунктир. Клик върху него ще води към продуктовата страница, където може да внесете промени, в случай, че са необходими. Тези промени ще се визуализират във всяка продуктова категория, в която се намира артикула.

За да добавите допълнителни категории, в предоставеното за целта поле започнете да изписвате категорията и изберете от падащото меню. За да изтриете категория, натиснете "x" в левия ъгъл на полето. 

Важни логики и технически специфики на функцията, които следва да имате предвид. Продуктите могат да наследяват промоции, създадени чрез маркетинговите инструменти, само от своята главната категория.
Например, ако продукт "Х" е създаден в категория 1, но се показва и в категории 2 и 3, в случай, че зададете безплатна доставка за категория 2, тя няма да се приложи за продукта.
Същото условие важи и за характеристиките. Продукта наследява само тези на основните за него категория/подкатегория.

Каталожен номер - Това поле е за ваше удобство; този номер може да ви улесни при разглеждане на вашите поръчки или при рефериране към дадения продукт, например когато избирате продуктите за началната страница. Тук може да поставите код, който да ви помага да определяте еднозначно всеки продукт. Имайте предвид, че този номер е видим за клиентите ви.

Марка - (Автор/Колекция/Дизайнер/Артист - името на полето се променя в зависимост от избора на основен „етикет“ във Вашия магазин) - Това може да направите от секция "Марки". Може да създадете нова марка директно през бутона добави.

Вид на продукта

GombaShop Ви предоставя възможността да предлагате различни видове продукти. Те могат да бъдат физически продукти с опция за доставка, дигитални продукти и ваучери за услуги. Дигиталните продукти и ваучерите са подходящи за услуги или онлайн курсове, програми, обучения т.н.

Можете да изберете една от трите опции от падащото меню за конкретния продукт:

- Физически продукт
- Тази опция е подходяща при предлагането на стандартни продукти, които могат да бъдат изпратени физически до клиента - дрехи, козметика, хранителни продукти и т.н. При поръчка на този вид продукти ще се начисли доставка, спрямо създадените от Вас опции и цени на доставка. 

- Дигитален продукт - В случай, че предлагате дигитални продукти като онлайн обучения, уроци, курсове, софтуер, електронни книги и т.н., то следва да използвате именно тази опция за вид на продуктите в магазина Ви. За поръчката на този вид продукти не се начислява доставка при финализирането на поръчката. След заплащане на поръчания продукт, Вие следва да изпратите имейл, съдържащ файла или линк към него, откъдето потребителят да го изтегли. 

- Ваучери за услуги - Независимо от типа на бизнеса Ви, Вие може да създадете ваучер, който да предоставя допълнителна стойност към предлаганите от Вас услуги. Ваучерът може да бъде заплатен от клиента  и използван в бъдеще, спрямо обявените от Вас условия. Също така, той може да представлява промоционални условия за бъдещо пазаруване в магазина Ви (онлайн и/или физически). При поръчка на продукт вид ваучер, за поръчката отново не се начислява доставка и клиентът получава уникален код в имейла за потвърждение за направената поръчка. Кодът следва да бъде представен на търговеца, за да се възползва от закупената услуга/продукт. Търговецът може да сравни кода в административния си панел в секция Поръчки, както и в имейла за регистрация на поръчка, който е получил.  Този вид продукти е подходящ и за генерирането на подаръчни ваучери.
В случай че желаете ваучерите да бъдат изпращани с доставка, бихте могли да ги създадете като физически продукт,като използвате стилизирано изображение, илюстриращо ваучера. 

Параметри за доставка / Информация за размер и тегло при доставка - Въведената в тази секция информация ще служи като параметър при изчисляването на цена на доставка за продукта при използване модулите на спедитори. По-подразбиране ще виждате полето за тегло. В случай, че то е оставено празно, при изчисляване на доставката в реално време системата ще взима по-подразбиране стойност от 1,5кг. за всеки продукт.

За да въведете размери, изберете бутон "Натиснете тук". Ще се визуализират разширени настройки.

Следене на наличност
Бихте могли да изберете дали да следите наличността на всеки един продукт от вашия онлайн магазин или не. 

За да проследявате наличността на желан артикул преместете радио бутона към "Следене на наличност". Ще се визуализират допълнителни опции.

tracking_1.png
В поле "Количество" въведете точния брой от продукта, с който разполагате. Бихте могли да коригирате този брой по всяко време, в случай, че направите зареждане. При всяка поръчка, броя на продукта ще намалява автоматично, в зависимост от закупените количества.

qty_1.png

За да разрешите продажбата на продукт след изчерпване на зададеното количество, отбележете "Позволи на потребителите да поръчват този продукт, след изчерпване на неговата наличност".  В противен случай, след достигане на 0 бр., системата автоматично ще скрие бутона Купи от съответната продуктова страница, извеждайки съобщение "Избраният вариант не е наличен в момента."


Варианти, опции и разновидности
В случай, че вашия продукт се предлага в различни варианти - например цвят, размер и т.н., можете да ги добавите като натиснете бутон "Добави варианти". 

Научете повече за опцията "Варианти на продукт"


След въвеждане на продукт имате два варианта: 

- Да запазите продукта като скрит в своя каталог, като разрешите неговото показване в публичните страници по-късно. За целта натиснете бутон "Запази като скрит";Запази като скрит
- Да запазите и публикувате продукта в своя онлайн магазин, натискайки бутон "Публикувай".Публикувай

За да се върнете към каталога без да записвате направените промени, натиснете бутон "Назад към списъка". 


2. Дублиране на продукт

За да дублирате продукт е необходимо да натиснете бутон "Копирай като нов"

Копирай като нов , намиращ се в края на продуктовата страница.

Продукта автоматично ще се дублира като скрит продукт в същата продуктова категория/подкатегория - бихте могли да го редактирате, преместите и покажете, когато желаете.
 

3. Редакция на продукт

Изберете вече въведен продукт от списъка в съответната категория. Опциите за редакция са същите като при въвеждане на продукта
 

4. Изтриване на продукт

Има два начина да изтриете продукт от вашия каталог:

- може да изтриете продукт директно от списъка с продукти в определена категория. Това става, като посочите избрания артикул с мишката и натиснете върху появилата се в горната дясна част иконка за изтриване ;

- другия начин да изтриете вече въведен продукт е като натиснете бутон "Изтрий този продукт", който се намира в най-долната част на всяка продуктова страница.

 Фон за онлайн секция

Защо GombaShop е правилното решение?

Ние няма да ви залъгваме с изброяване на хиляди опции, които никога няма да ползвате,
нито ще ви засипваме с объркваща информация за това какви невероятни възможности предлага нашата платформа.
Това просто не е необходимо, защото GombaShop работи!
Работи бързо, лесно и притежава всичко необходимо, за да стартирате Вашия онлайн бизнес.
Убедете се сами!
Възползвайте се от 14 дневния безплатен тестов период и отворете Вашия интернет магазин още сега!
GombaShop Bulgaria - Създайте онлайн магазин